maanantai 31. lokakuuta 2011

Omenarahkapiiraat

Positiivinen ylläri valmiista voitaikinasta, jota muuten normisti kartan. En "eettisistä" eines syistä vaan ihan sen höttömäisen olemuksen takia. Ens kerralla laitan reilummin omenaa. Allergikkona omena ei tee oireita uunista ulos tultuaan. :) 


Tarvitset ainoastaan voi-tai lehtitaikinaa, purkin vaniljarahkaa ja omenoita. Kaulitse valmistaikinaa hieman ohuemmaksi. Jaa levy kahtia ja paina taikinaan ympyrä taikinahyrrällä rahkaa & omenaa varten, älä kuitenkaan paina hyrrää taikinan läpi. Esipaista piiraspalat uunissa 225 asteessa n.10min. Reunojen pitäisi kohota enemmän kuin keskustan. Leikkasin melkein taikinan läpi ja silti keskusta nousi myös. Painoin keskustan alas lasin avulla kun otin pohjat pois uunista. Levitä rahka ja omenat "kuoppaan" ja paista uunissa vielä reilut 5min. 


In English

Ready made butter dough, apples and vanilla sour cream makes perfect match......

maanantai 24. lokakuuta 2011

Chocolate chip cookie cupcake


Jälleen kerran; kyllä Martha tietää mikä on hyvää! Pohjalle laitetaan chocolate chip cookie (miten tuon nyt suomentais hyväksi???) taikinaa ja päälle ihan perus vanilja cupcake taikinaa. Aluksi meinasin laittaa cupcake taikinaankin suklaahippuja, mutta onneksi kerrankin pitäydyin ohjeessa. Sen ansiosta keksi pääsi oikeuksiinsa cupcakekin pohjalla. Ohje on Martha Stewart LIVING 07/11 lehdestä. Saan lehden aina ystävältäni "tulilaisiksi" kun hän käy jenkkilässä. Tokihan lehteä saa mm. Akateemisesta kirjakaupasta, mutta jotenkin se vaan ei oo sama asia.

In English

Again Martha Stewart knows what is good. Chocolate chip cookie dough in the bottom and on top simple vanilla cupcake dough. These cupcake recipe was from Martha Steward LIVING 07/11. I always get the magazine from my friend when ever she goes to States. Surely I could buy it also from here but somehow it's not the same thing...

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Mummi 88- vuotta


Hellun mummilla oli eilen juhlat. Me olimme vastuussa kakuista. Viikolla minulla oli kakunkoristelija apuri kylässä. Yritin ehdotella kukkien tekoa, ne ei saanu kannatusta. Siili sen sijaan oli kyllä loisto ajatus kuulema. Mietin siinä, että jo 88 ikävuoteen päässyt mummi oli taatusti nähny elämänsä aikana monet kukkakoristekakut, joten huumori riittäisi varmasti siileen...Oikeassa olin. Lapsen mielikuvitusta ei voi kuin ihailla. Huomasittehan siilen takana olevan mustan kiven!? :D



Toinen kakku oli sitten konservatiivisempi suklaakakku,"Jokeri". Juhliin on aina riskiä viedä tuliaisina jotain mitä ei ole aikasemmin tehnyt. Joten siilikakku oli ihan minun perus mansikkakakku, aina hyvä. Suklaakakku onnistuikin yliodotusten. Kakun pohja oli super pehmeä, välissä ohut sipasu aprikoosihilloa ja klassista suklaavoikreemiä. Päällä vielä suklaakuorutus 70% tummastasuklaasta, hieman liian tujua mun makuuni kylläkin. Oishan se pitäny arvata että suklaalla ja voilla ei voi mennä pieleen.

Suklaakakkupohja:

0,5dl kaakaojauhetta
0,5dl kiehuvaa vettä
225g pehmeää voita
2,75dl sokeria
4 kananmunaa
3,25dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

Sekoita kaakao kiehuvaan veteen. Lisää joukkoon kaikki loputkin aineet ja sekoita.
kaada vuokaan. Minulla oli 17cm vuoka joten taikinaa jäi yli. Alkuperäinen ohje neuvoo jakamaan taikina kahteen 22cm vuokaan. Silloin ei tarvitse halkaista kakkua, mutta halkaisu onnistuu kyllä joten ei ole pakko jakaa kahteen vuokaan. Paista kakku 180 asteen uunissa.

Klassinen voikreemi:

2rkl kaakaojauhetta
3rkl kiehuvaa vettä
500g tomusokeria
200g pehmeää voita

Sekoita vatkauskulhossa kaakao ja kiehuva vesi ensin. Lisää joukkoon tomusokeri ja voi. Vatkaa tasaiseksi tahnaksi. Tää voikreemi oli mulle todella positiivinen ylläri, kuulostaa jotenkin voimaiselta, mutta ei ollu sitä todellakaan! Suzy suosittelee lämpimästi.!!!!!

Yksinkertainen suklaakuorrutus:

200g tummaa suklaata
100g voita
0,5dl vettä

Mittaa ainekset mikro- tai vesihaudekulhoon. Sulata välillä sekoittaen kunnes seos on täysin sileä. Jäähdytä seosta kunnes se on hieman jähmettynyt ennenkuin levität sen kakun päälle.
 
In English

Our 88 year old grandma had a birthday party yesterday. Earlier this week I had a little helper to make decorations. Flowers didn't intress her but hedgehog instead was a great idea! Oh well, I figured that grandma had seen many flower cakes during her years that hedgehog would be a nice change. :) I was right. I can only admire kids imagination....Did you notice the black rock behind the hedgehog? The other cake that I made was classic chocolate cake, a success even though it was my first try. Lucky me, it's always a little risky to bring along something you haven't tryed before.



tiistai 11. lokakuuta 2011

Tashkent, Uzbekistan


Kävin taannoin pienellä "elämysretkelläTashkentissa, Uzbekistanissa. Todella mielenkiintoinen paikka. Kiertelimme paikallisilla bazaareilla,ihmettelimme ja kuvasimme kunnon turistimeiningillä. Meitä (turisteja) ei montaa ollu siellä.


Hämmästyin kuinka paljon siellä oli myytävänä leivontatarvikkeita ja makeaa muutenkin.Enimmäkseen keksejä, jotka muuten oli aivan tajuttoman hyviä. Ulkonäkö ja esillepano ei antanut oikeutta. Kakkuihin törmäsin vain yhdessä minimarketissa ja jopa minunkaan sokerihammasta ei ruvennu kolottamaan vihreä kuorutus.... ;)


Myynnissä oli jos jonkinmoista apuvälinettä. Noilla piikkimuoteilla (yllä olevassa kuvassa oikealla alhaalla)painettiin kuviointi leipiin.


Basaarista löytyi jopa joku joka myi Wiltonin muotteja. Häät on todella iso juttu kuulema Uzbekistanissa, niinpä hääkakku lautasia ja kakkumuotteja ylipäänsä oli paljon myytävänä.


Kaikki tuotteet ostettiin erikseen, eri kojuista. Lähiruokaa kirjaimellisesti.


Kyllä ihminen on tarpeen vaatiessa kekseliäs. Lastenvaunut olivat uusio käytössä, myyntipisteen muodossa. Viitseliäimmät olivat ottaneet kopan pois ja rakentaneet tilalle laatikon.


Ja siipikuva aamun sarastaessa.


In English

I had interesting trip to Tashkent, Uzbekistan. I wanted to share couple of pictures with you. I was surpriced how big baking was there. Not so many cakes but cookies and other sweets. And so many places where you could buy baking equipment. Everything was sold in bazaar places. If you found a regular market it was small and it was selling things for you to take fast and eat it on the way home etc.

maanantai 3. lokakuuta 2011

Mennyttä syksyä

Kuluneen hiljaiseloni aikana en ole ollut leipomatta. :) On ollut jos jonkinmoista juttua & projektia, kuten työkaverini paluu kotikonnuille. Ei ole vaikea arvata minne kaveri lähti.... Kaksi samanlaista kakkua tein töihin läksiäisiksi.


Elokuun viimeisenä viikonloppuna olin juhlimassa Kokkolassa kuuluisia venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä. Kokkolassa juhla on yksi syksyn kohokohdista. Mökkirannat olivat täynnä kynttilöitä ja tulia. Ihmiset kiersivät rantoja ja ihailivat valaistuksia. Harmikseni en ottanut  kierroksemme alkupään upeimmista mökkirannoista kuvia. Tämä kuva on otettu hätäisesti asuntomessualueelta kierroksemme loputtua.



Kokkolassa tein mud cake:ia.


Leila Lindholm Pala kakkua -kirjassa kehui korppujaan. Siitä innostuneena kokeilin "erikoisen hyviä sahramikorppuja". Joo-o, hyviä oli, mutta ei noista kyllä kovinkaan kovia tullut. Enemmänkin muistuttivat Hanna tädin kakuilta joissa on mantelia.


Tuli puolukka-aika ja siitä intoutuneena kokeilin kauan jemmassa ollutta ohjetta, puolukkapaistosta. Lopputulos oli varsin... varsin....kirpeä! Vähän niinku pannaria, jossa on puolukkaa sisällä. Joku viisas olisi varmaan voinutkin todeta mulle, että sitä se paistos on, mutta hieno ohjeen mukana ollut kuva antoi kyllä ymmärtää ihan jotain muuta. Kommentti paistoksesta olikin, et tän täytyy olla terveellistä kun on näin karvasta! Jäätelöllä pystyi hieman loiventamaan.


Puolukoista selvinneenä vuoroon tulivat omenat. Tätä amerikkalaista omanapiirakkaa tein viime syksynäkin. Nyt uutena juttuna oli jenkkilästä tuotu apple pie spice. Lopputulos oli ihan yhtä hyvä kuin edellisen syksyn piirakkakin ilman tätä speciaali maustetta. Kotimaisista omenoistakin jouduin toteamaan, että olen myös niille allerginen.


Jäätelön kans myös tosi jees!


Uutena juttuna tänä syksynä meillä on tehty sämpylöitä. Vitsi että on hyvää. Suosittelen lämpimästi.


Ja pakasteesta syötiin viimeiset palat poroa keiton muodossa. Nyt on pakastin valmis vastaanottamaan uudet lihat kun päästään lähemmäs talvea.



Näin meillä on menty. Kävin minä mutkan Uzbekistanissakin ja minun tekemät Aleksanterinleivokseni pääsivät upeisiin häihin. Niistä juttua myöhemmin.

In English

I have been busy this fall even though it's been quiet here. I made a few farewell cakes to work (not my farewell), celebrated end of the cabin season in Kokkola, baked mud cake there. Then it was season of lingonberries and apples. Lingonberries where too sauer and I'm allergic also to finnish apples. :) New thing this fall has been self made bun breads. They are yammy! We also ate last pieces of reindeer meat from freezer. new ones coming in once we are closer to winter. I visited Uzbekistan and got to bake one delicious dessert to one fabilous wedding. But I will tell you more about those later.....