keskiviikko 24. lokakuuta 2012

89 suklaaraetta


...Oli mummin kakussa viime viikonloppuna. Suklaakakkua, jossa oli välissä mansikkaa, mintturaetta ja valkosuklaakermaa. Kakun lisäksi tein ensimmäistä kertaa kurpitsapiirakkaa. Pumpking pie, jota viimeksi olin syönyt yli 10 vuotta sitten. Maistui muuten ihan joululta! Johtui varmaan inkivääristä ja neilikasta. Piirakka ei muuten ole älyttömän makea. 


 "Peruspiirakka"-pohja:

260g vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
110g voita

Mittaa aineet kulhoon ja vatkaa seos murumaiseksi
seokseksi. Lisää 1-2rkl vettä, jotta taikina kiinteytyy. 
Kääri taikina kelmuun ja jätä tunniksi odottamaan.
Kaulitse taikina levyksi ja levitä vuokaan. Täytä vuoka paistokuulilla tai kuivatuilla herneillä kuten minä. Paista uunissa 170 asteessa ensin 10min jonka jälkeen herneet poistetaan ja pohja laitetaan uuniin vielä toiseksi 10 minuutiksi. Herneitä minulla ei ollut ns. piri-pintaan asti, minkä johdosta piirakan reunat litistyi pohjaa kohden hieman.
Investoin vihdoinkin Kitchen Aidiin hulluilla päivillä.
Ilman monitoimikonetta piirakkapohjan teko on haastavaa.

Täyte:

1 tlk kurpitsasosetta
2,35 dl makeuttamatonta maito-
tiivistettä.
1 muna
220g sokeria
0,25 tl neilikkaa
1 tl suolaa
0,75 tl kanelia
0,25 tl inkivääriä
1 rkl vehnäjauhoja 

Sekoita kaikki aineet keskenään puukauhalla ja kaada esi-
paistetun piirakkapohjan päälle. Paista 170 asteisessa 
uunissa 30-40min.
Kunnes täyte ei enää tutise ravistettavissa.

Kurpitsasosetta saa ainakin nykyään City marketin Amerikan herkkuhyllyltä. Maitotiivisteestä en ole varma. Omani kävin hakemassa Helsingin WTC-keskuksen Behnford'sin myymälästä.


Sunnuntaina Lintsi sulkeutui valokarnevaalien merkeissä. Illan ilotulituksen pystyi katsomaan meidän makkarin ikkunasta. 

In English

My honeys grandmama turned 89 last weekend. I made a cake with 89 chocolate chips and pumpking pie. Pumpkin pie was a hit! Also Linnanmäki amusement park closed doors for the winter with big fire works which we where able to look from our bedroom window. 

perjantai 5. lokakuuta 2012

Pullapäivä


Eilen taisi olla pullapäivä. Tietämättäni minäkin leivoin pullaa. Leivon pullaa kerran vuodessa. Työkaveri totesi, että heidän kuntosalillaan oli tarjoiltu pullaa eilen. Pohdimme miten siellä pullan olisi syönyt? Ennen jumppaa vai jälkeen? Kumpikaan vaihtoehto ei tuntunut hyvältä. Hirveen morkkiksen siitä ois vaan saanut. Kokeilin uutta pullaohjetta Leila Lindholmin Pala kakkua- kirjasta. Ikinä en oo näin hyvää pullaa syöny, vaikka ite sanonkin. Vedin sitten överit (niinku yleensä) ja sain morkkiksen (jolloin vannon aloittavani kuntokuurin), minkä tuloksena loput pullat vein tänään töihin (kuntokuuri oli unohtunut yön aikana).


Jokaisella on pullaan oma ohje, aineet on samat tässäkin, mutta eri järjestyksessä ja siinä taitaa piileä tän herkun salaisuus. Nimittäin pullaohje, jolla minä olen aina leiponut menee niin, että sulatettu rasva lisätään viimeisenä joukkoon. Tässä ohjeessa lisätään pehmeä voi jo lämpimään maitoon ENNEN jauhoja. Ohje menee lyhykäisyydessään näin:

  • 1rkl kardemummaa, 3dl maitoa, 1 pala hiivaa, 1,5dl sokeria, 0,5tl suolaa,150g pehmeää voita, 1 muna ja 11-12dl vehnäjauhoja.
  • Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää kardemumma. Murenna hiiva kulhoon ja lisää lämmin maito hiivan sekaan. Lisää sekoittaen sokeri, suola, voi ja kananmuna.
  • Lisää vehnäjauhot vähän kerrallaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. En vaivannut taikinaa kovinkaan paljoa. Juuri sen verran, että jotenkuten alkoi irrota kädestä. Se riitti, koska taikinan kohottua, se ei tarttunut mihinkään ja oli helppo kaulita. 
Tee mieleisen muotoisia pullia ja paista 200 asteessa. Minä tein ison neliön ja pienen sydämen vuokaan. Ja kokeilin myös silikoni muottia, sekin toimi hienosti. Pullan väliin en pistänyt tavanomaisesti voita-sokeri-keneli-juttua. Vaan sulatin voin kattilassa johon lisäsin kupillisen fariinisokeria ja 3rkl kanelia. Tein siis samanlaisen tahnan kuin simply sinful cinnamon muffinsseissa käytin. Ai, että tuli hyvää! 



Kun kerran rupesin hifistelemään muoteilla, niin pitihän se kokeilla myös suklaa pullaa! Eli lisäsin vielä pieniä suklaarakeita taikinan väliin. Ei huono ollut sekään. Mutta kyllä edelleen lämmin suklaaton pulla maidon kans on parasta. Tiedän jo nyt, ettei seuraavaan pullan leivontaa mene enää vuotta.


In English

I baked cinnamon rolls yesterday. I usually bake them once a year. but now I had a new recepy and it was so good (if you don't mind me saying so) that I think I will be baking cinnamon rolls more often. Warm cinnamon roll and milk just the way I like it. :)

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Omenamuffinssi vai Suklainen Omena- Britakakku


Kesällä Kotivinkin juttua varten tein 2 mun suokkari herkkua. Simply cinful cinnamon muffinsseja omena täytteellä ja suklaista Britakakkua jossa oli omenatäytettä. En osannut päättää kumpi oli parempi. Britakakku vei voiton.



Kuvauspäivä oli huippu alkujännityksen jälkeen. Unelma duuni on hänellä, joka saa olla osallisena työkseen ruokakuvauksissa. 


Britakakun omenatäytteen tein mututuntumalla. 2-3 hapanta omenaa, 3-4tl kanelia, 1 kanelitanko ja 3-5tl hillosokeria (oman maun mukaan). Kaikki kattilassa sekasin.


Kotivinkin kuvaaja ihastui näihin minun cupcake "kuljetusboxeihin", jotka olen hankkinut Nykistä Bath and Beyond liikkeestä. Hauskathan nuo on ja oikeesti käytännölliset. Tietenkin! Wilma oli kuvauksien jälkeen ihan sippi kaikesta vahtimisesta.


In English

I coudn't decide which one to make to Kotivinkki shooting. Simply cinful cinnamon muffin or chocolate meringue apple cake. We call the cake Brita cake here in Finland. Both are my favorites. Brita cake is my speciality. Cake won.