maanantai 5. marraskuuta 2012

Tarina nimeltä Banana cream pie


Pehmeän makuinen kermavaahtounelma! Yllä olevaan lopputulokseen pääsyyn meni melkein viikko. Ihanat leivonta-ja sisustusblogit koukuttaa täydellisillä kuvilla. Kuvat on harkittuja, leipomukset täydellisiä, kodit täydellisessä järjestyksessä eikä missään ole mitään ylimääräistä. Ihailen taidokkaiden käsien jälkiä ja kadehdin siistejä koteja. Inspiroidun. Omassani, pöydille/tuoleille kertyy kaikenlaista sälää joka siivotaan pois vain kun vieraita tulee. Leipomukset ei mene aina niinkuin Strömsöössä. Tästä aasinsiltana pari kuvaa todellisuudesta. Piirakan piti valmistua jo viime viikolla eggs benedict lounaalle, mutta taas tyypilliseen tapaani olin kyllä ohjetta lukenut monena iltana inspiroituen, mutta unohtanut, että piiraan pitää tekeytyä jääkaapissa monta tuntia. Ja "yllättäen" siihen ei ollutkaan sitten aikaa.


Näin sitten kävi seuraavana iltana kun rupesin tekemään pohjaa uudelleen taas minulle tyypillisesti, 1h ennekuin piti lähteä ulos. Suurin piirtein takki päällä ajattelin vain kipata kuivatut herneet pois piiraan päältä kippoon, mutta sinne meni koko piiras. Pari "riemun" kiljasua ja totesin miehelleni, että heippa! Lähenkin tästä nyt viinille. Olen jo myöhässä (tietenkin). Siellä pöydällä se oli vielä seuraavana päivänäkin.


Äläs huoli! Nyt ollaan päästy jo valmiiseen vaiheeseen 5 päivää myöhemmin. Palakuvaa kyllä yritin, mutta nurinhan se meni. Hyvää oli, vaikka mössöksi tuossa menikin. Nyt vain kokeilemaan omaa täydellistä piirakkaa!  Pohjan valmistus luonnistuu myös käsin. Ei tarvita hienoa monitoimikonetta. Ekan version vaivasin käsin.


Pâte Brisée- pohja

2,5 kuppia vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kuppi kylmää voita
1/4-1/2 kuppia kylmää vettä

Sekoita kaikki aineet sekasin paitsi kylmä vesi. Lisää vesi lopuksi vähitellen. Taikinan pitää pysyä juuri ja juuri kasassa. Keskikuvassa taikina on jo hivenen liian kiinteää, koska pohjasta tuli hieman liian kova. Kasaa taikina kelmun mutkaan ja laita jääkaappiin tekeytymään n. 1h. Kaulitse, on muuten hankalaa kun jos on murumaista, kuvan versiossa se oli hivenen liian kiinteää kun kaulitseminen oli helppoa.


Pistele pohja haarukalla ja täytä pohja kuivatuilla herneillä. Tein ekaa kertaa kuten Jamie Oliver tai Tomi Tomin keittiössä tekee, eli käyttää kelmua herneiden ympärillä. Helpompi siirtää ne pois, mutta mulla kyllä rupes kelmu sulaamaan! Onneksi huomasin ja kerkesin lisätä pohjalle vielä leivinpaperin. Loppujen lopuksi suli vain päältä. HUH. Paista uunissa keskitasolla 210 asteessa n.15min kunnes reuna on hieman ruskistunut. Ota herneet pois ja paista uunissa vielä n.20min kunnes pohja on kypsä. Kun piirakka jäähtyy tee Banana cream pien paras osuus eli fyllinki: 

1/2 kuppia sokeria
1/4 kuppia maissitärkkelystä
1/4 tl suolaa
2 kuppia maitoa
4 munan keltuaista
2 rkl kylmää suolaa
3 kypsää banaania

  • Mittaa kattilaan sokeri, maissitärkkelys, suola ja maito. Keitä seoksesta paksu seos n.5min. Saa vähän pulpahdella.
  • Vatkaa munan keltuaiset erillisessä kulhossa sekasin ja kaada päälle paksu maito seos. Sekoita.
  • Kaada loppu seos vielä uudelleen kattilaan ja kiehauta pari minuuttia. Kiehautuksen jälkeen sekoita banaani lohkot seokseen ja kaada täysin jäähtyneeseen piirakkapohjan päälle. Laita jääkaappiin kiinteytymään mielellään seuraavaan päivään asti. Lopuksi vatkaa kermavaahto päälle. Käytin tomusokeria ja se teki kermavaahdosta mukavan pehmeää. Eritavalla kuin sokeria käytettäessä. 
 Tähän loppuun vielä kuva täydellisestä piirakasta. Pointtini on: Jos ensimmäinen piiraasi ei ole täydellinen älä lannistu. Ei ne aina onnistu muillakaan. Tein piiraan täydellisen leipurin Martha Stewartin Pies and Tarts kirjasta.



In English

The Perfect Banana cream pie. I have been making this pie for nearly a week now. I wanted to show a couple of pictures how things don't always go so perfectly as it seems on other blogs. I love reading cake and interiorblogs. The pictures are always perfect. My own home rarely is. And my bakings don't always go nice and smooth. Here is an example. I was suppose to make this pie a week ago to my friends egg benedict lunch. I just forgot that the pie needs to sit in the fridge over one night. The next time I was nearly running out the door when I decided to make the crust again. I was pouring the beans out from the pie and the whole thing fell in to the cup! I juts left it there and went for a glass of wine. The pie cup was still on the table the next day. Yesterday I had another go. This time everything went ok. Nearly... The plastic wrap nearly melted in the owen! I'm 100% sure that Jamie Oliver did it the same way???? Then my picture of the pie piece fell up side down. The pie was still good though. So my point is that behind perfect pictures might be several try outs. So don't loose your interest of baking just if your first try isn't perfect. The recepie was taken from the book by THE perfect baker Martha Stewart's Pies & Tarts.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti